Receptek



Szegedi halászlé

Hozzávalók:           

  • 1 kg ponty
  • 0,5 kg harcsa
  • 25 dkg kecsege
  • 25 dkg csuka
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 25 g NG Organic bio fűszerpaprika
  • 10 dkg csemegepaprika, 5 dkg csemegeparadicsom
  • 2-3 db erős paprika, só, ízlés szerint

Szegedi halászlé elkészítése:

A halakat lepikkelyezzük, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa, a kecsege fejét farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, és mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, bio fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. 

Ezután hozzáadjuk a bio fűszerpaprikát , és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik. Ekkor a hallevet leszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrára, tejre, majd utánízesítjük, és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is. Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük. 

Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórtjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős  cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.


Marhalábszár pörkölt

Hozzáv

  • 60 dkg  Charolais marhalábszár
  • 1 nagy fej hagyma                                                  
  • 4-5 gerezd NG Organic bio fokhagyma
  • 4 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál NG Organic bio fűszerpaprika
  • 2 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 dl vörösbor                                                                  

Elkészítése:                                                                            

1. A Charolais marhalábszárat megmossuk, hártyáitól megtisztítjuk, és falatnyi kockákra aprítjuk. A hagymát, a bio fokhagymát megtisztítjuk, összevágjuk.

2. Felforrósítjuk az olajat, megpirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről, rászórjuk a bio pirospaprikát. Hozzáadjuk a húst, visszatesszük a tűzre, és kissé megpirítjuk.

3. A paradicsomot és a paprikát leöblítjük, összevágjuk, és a húshoz adjuk. Felöntjük a borral, sóval, borssal fűszerezzük, és lefedve pároljuk. Amikor a levét elfőtte, kevés vizet adunk hozzá. Egyszerre nem sokat, mert a pörkölt lényege, hogy sűrű lében párolódjon. (főzési idő kb. 2 óra)

4. Galuskával, tarhonyával, főtt burgonyával vagy tésztával köríthetjük.


Jó étvágyat kíván:

Az NG Organic csapata