Bio Fokhagyma

Tisztelt Partnereink/Kedves Vásárlóink!


A fokhagyma hosszú évtizedeken keresztül az egyik olyan fűszernövény volt hazánkban, amelyről sokunknak a makói tájkörzet jutott az eszébe. Jelenleg is ez a fő termelési körzet de az ország többi részén is szétszórtan folyik termesztése. Sajnos a jelenlegi piaci helyzet nem ad okot a bizakodásra. Több év átlagát véve az árak nagyon hektikusan mozognak, a minőség sem mindig egységes és kielégítő. Látnunk kell, hogy ez az egyik olyan zöldség növényünk, amelynek az előállítása a legtöbb kézimunka erőt igényli. Gépesítése rendkívül költséges és a hazai munkaerő nehezen szervezhető. Növényvédelmi szempontból sem egyszerű a termesztés technológiája. Az igazi piaci problémát viszont valójában nem a fent említettek okozzák. Mindenki számára köztudott, hogy Kína a világ vezető fokhagyma termesztője. Óriási mennyiségben és azonos minőségben árasztja el az európai piacokat, így Magyarországot is. Ennek következtében a hazai „fokhagyma helyzetet” egyértelműen a kínai import határozza meg. Ezzel a mennyiséggel nem tudunk versenyezni. Érdemes viszont egy-két dolgot tisztán látni. Az ázsiai országból beáramló tételek pontos eredete sok esetben nem nyomon követhető. A kínai növényvédelmi hatóságok még jelenleg is olyan növényvédőszereket engedélyeznek, amelyek hazánkban már több éve tiltó listán vannak. Több fórumon értesülhettünk róla, hogy a tápanyag utánpótlás eszközei (pl. szennyvíz iszap) is hagynak maguk után kivetni valót. Továbbá olyan híreket is hallani, hogy az ázsiai eredetű fokhagymát betakarítás után vegyszeres kezeléssel tartósítják. Ennek eredményeképpen a hazai boltokban vásárolt kínai fokhagyma íze, zamata meg sem közelíti a hazait.


Tehát a jelenlegi helyzet nem egyszerű, ennek ellenére helyt kell állnunk. Gazdaságunk azt tűzte ki célul, hogy Magyarországon talán egyedülállóként ellenőrzött bio minőségben állít elő nagyobb tételben fokhagymát. Jelenleg éves szinten átlagosan 8-10 tonna áru alapunk van. A kiváló minőség alapja a magas minőségű és egészséges vetőmag illetve a napi szintű odafigyelés. Ennek köszönhetően mára a konvencionális termesztéssel azonos minőségű terméket tudunk partnereink számára biztosítani. A termesztés technológia sajátosságaiból adódóan a műtrágyák és szintetikus növényvédőszerek használatának kizárásával a növények növekedése a hagyományos termesztéshez viszonyítva jóval kiegyenlítettebb, lassabb viszont a termésátlagok 20-30 %-al elmaradnak az intenzív körülmények közt megtermelt növényekétől. Ennek az a pozitív hatása, hogy a bio fokhagyma vegyszerektől mentes, egészségesebb, ízletesebb, íz és zamat anyagaiban sokkal koncentráltabb, gazdagabb. Szerencsére mára már ezt a hazai és nemzetközi fogyasztói visszajelzések is igazolják. Bátran merem ajánlani minden kedves embertársamnak a bio fokhagyma napi szintű fogyasztását.


                                                     
A fokhagyma pozitív hatásai:


 Az allicinnek köszönhetően a fokhagyma a következő hatásokkal bír:


  • oda is eljut, ahova a gyógyszer nem
  • antibiotikus hatású, azaz baktériumellenes
  • gombaellenes
  • külsőleg is kiváló a gomba kezelésére
  • kiváló vírusölő
  • emiatt a herpesz egyik ellenszere
  • és külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas
  • az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum – csodás, hiszen, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni
  • értisztító - szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló
  • ezáltal véralvadásgátló
  • és koleszterincsökkentő
  • magas vérzsír (triglicerid) értékek esetén is fogyasszuk
  • vérnyomás csökkentő hatású, amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek
  • immunstimuláló
  • hatékony rákmegelőző
  • C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, B-vitamint is tartalmaz
  • vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás esetén is vessük be

 

Tisztelettel:

Az NG Organic csapata