Bio Fűszerpaprika

Tisztelt Partnereink/ Kedves Vásárlóink!


Az NG Organic csapatát alkotó két családi gazdaság évek óta foglalkozik bio fűszerpaprika termesztésével. A két gazdaságban éves szinten összesen mintegy 4 ha területen folyik a termesztése. Ez mintegy 70-80 tonna nyersanyagot jelent évente. A viszonylag kisebb terület nagyság lehetővé teszi azt, hogy a termelési folyamatot átlátva, magas minőséget tudunk előállítani. Mára már a hektáronként betakarított mennyiségeink is összevethetőek a konvencionális termésátlagokkal. Évek alatt elég széles körben sikerült információkat szereznünk a fajták, termesztés és feldolgozási technológiák, és piaci helyzet alakulásáról. Nézzük tehát, mit is diktálnak a hazai és világ trendek!

„Fűszerpaprika helyzet”

      


A magyar fűszerpaprika a globalizáció egyik áldozata. Bár értékei egyértelműen a világ élvonalába emelik, egyre nehezebb annyiért értékesíteni, amennyi arányban állna a termék minőségével. A katasztrofálisan alacsony felvásárlási ár, a hamisítási botrányok, a korszerűtlen termesztési technológia mind a magyar fűszerpaprika ellen dolgozik. Exportpiacaink jelentős részét elvesztettük és hamarosan itthon is megszűnhet az egyedülálló hungarikum egyeduralma. Ennek következtében drasztikusan csökken a fűszerpaprika hazai termőterülete.


A hazai fűszerpaprika termőterülete 10-14000 hektárról 1500-2000 hektárra, a feldolgozott mennyiség pedig valamelyest jobb arányban, 6000 tonnáról kevesebb, mint 2000-re csökkent. A termelés drasztikus visszaesése elsősorban a 2004-es paprikahamisítási ügynek köszönhető. A fogyasztók igényeinek megváltozása is tetten érhető a pirospaprika keresletének átrendeződésében. Ha így haladunk, akkor nettó exportőr országból nettó importőrré válunk.


Manapság sajnos a hazai háziasszonyok jelentős része nem főz otthon. A maradék hányad is minimális fűszerpaprika őrleményt használ. A félkész és készételek térhódításának köszönhetően csökken a fűszerpaprika-őrlemény közvetlen fogyasztása, az ipari felhasználás pedig folyamatosan növekszik: Korábban az ipari fogyasztók szinte kizárólag a húsipari vállalatok voltak, mára viszont a fűszerkeverék-gyártók igénye meghaladja a húsiparét. A termék ára pedig a legtöbb felhasználó számára fontosabb, mint a megfelelő minőség, így a gyártók egy része átállt az olcsó, import őrlemények alkalmazására. A hazai kereskedelmi forgalomban kapható fűszerpaprika jelentős hányada Kínai, Spanyol és Szerbiából származó őrleményeket tartalmaz.


Ebben a helyzetben nehéz talpon maradni. Mi is beláttuk, hogy gyökeres változásra van szükség.  Arra jutottunk, hogy fiatal agrár vállalkozóként szembe megyünk a piaci trendeknek! Igen is, kiváló minőségű magyar fűszerpaprikát teszünk a hazai fogyasztók asztalára, és ráadásul bio minőségben! A kifogástalan minőség garanciája, hogy a teljes termelési folyamatot, a palántázástól, az őrlésig egy kézben tartjuk! Szeretnénk, ha ennek a folyamatnak a megismerésével talán Önök is több információhoz jutnának és nagyobb bizalommal vásárolnák őrleményünket! Az alábbiakban olyan kritikus termelési szakaszokról olvashatnak, melyeknek minden egyes mozzanata gyökeresen befolyásolhatja a termék végső minőségét!

 

Tekintsék meg fűszerpaprika fogyasztási kisokosunkat!

 

Öt nap helyett két hónap


Jó tudni, hogy az ipari paprika a nyerstől az őrleményig 4-5 nap alatt jut el. Nálunk ez majdnem 2 hónap az utóérlelés miatt.

Az utóérlelés nem kötelező – persze attól függ, hogy mit akar valaki elérni. Úgy tartjuk, hogy az időjárástól függően 6-8 hetes utóérlelés nélkül nem lehet minőségi paprikát előállítani, ugyanis a mélyvörös szín ekkor alakul ki természetes úton. Utóérés közben a paprikát szellős, lehetőleg tűző napfénytől mentes helyen, zsákokban vagy ládákban tároljuk, hetente párszor ellenőrizzük, nem romlik-e, mert csapadékosabb időszakban a gombás betegségek ilyenkor megtámadhatják. Ezért is fontos a szedésnél a kézi munka és a sérülésmentesség, mert minden sérülés egy kiskapu a gombáknak. 


A „csipedés” jelentősége


Jó tudni, hogy a nagyüzemi technológiában szinte kivétel nélkül bedolgozzák a paprika csuma részét is az őrleménybe!  Így természetesen a rothadó vagy hibás növényi részek egy bizonyos hányada is a termékbe kerül. Gépi mosással ezek eltávolítása nem végezhető el maradéktalanul. A későbbi, tároláskori problémák (penészedés, avasodás) végett, biztonsági okokból csírátlanító kezelésnek vetik alá a félkész terméket.

Nálunk az utolérett paprika ismét az asszonyok keze közé kerül, akik újra átválogatják és egyenként kicsumázzák. A magot benne hagyják, mert annak az olajtartalma segíti a paprika tárolhatóságát, és a színt is fokozza. A válogatás ilyenkor azért is szükséges, mert a paprika penészedhet úgy belül, hogy kívülről ebből semmi sem látszik, és a csumázás remek alkalom arra, hogy belekukkantsanak a paprikába. 


"Nálunk minden egyes paprika kétszer megy át kézen"


Kíméletes szárítás!


Jó tudni, hogy az ipari szárító gépek magas (100 oC) feletti hőmérsékletről indulva, 10-12 óra alatt végleges nedvesség tartalomra szárítanak. Nálunk a szárítás kíméletesen, alacsony hőfokon (50-60 oC), az alapanyag nedvesség tartalmától függően 4-5 napon keresztül történik! Ennek óriási jelentősége van a minőség szempontjából. Keveset vagy alig utol érlelt tétel hirtelen magas hőmérsékleten történő szárítása során a gyors vízvesztés miatt kifehéredik a paprika húsa, ez drasztikusan rontja a színt! Ezek után el is érkeztünk a tárolásra kész félkész termékhez.


Általában nem őrleményt tárolunk, hanem a kiszárított szeleteket, az őrölt paprikában ugyanis elindul a minőségvesztés folyamata, az eltarthatósága végesebb.

 

Hasznos tanácsok

 

Mi az ASTA?

 

A paprika festéktartalmának meghatározására használatos érték. A hazai piacon a következő kategóriák ezeket az ASTA-értékeket jelentik (az értékek csomagoláskor értendők):

 

Rózsa - legalább 65 ASTA

 

Csemege - 110 ASTA

 

Édes-nemes - 100 ASTA

 

Különleges - 130 ASTA

 

Melyiket válasszam?!


Édes-nemes?! - az egyik legrosszabb választás!!


Csemege?! - nem édes paprikát jelöl, hanem minőségi osztályt!!


A vevők nagy része az édes-nemes paprikát keresi, ami a jelenlegi minőségi osztályba sorolás alapján (III. osztályú), nem a legjobb piros paprika. Ebből hiába használnak nagyobb mennyiséget a főzés során, ugyanazt a szín- és ízhatást sosem tudják elérni, mint a különleges minőség esetében.

 

Saját készítésű bio fűszerpaprika őrleményeink a tradicionális feldolgozási eljárásnak köszönhetően garantáltan 200 ASTA feletti színanyaggal rendelkeznek! Egyes évjáratokban bizonyos tételek a 300 ASTA értéket is meghaladják.

A fény a paprikaőrlemény legnagyobb ellensége. Tanácsos egy fémdobozba jól lenyomkodni, hogy minél kevesebb levegőt kapjon, sötét hűvös helyen tároljuk. 


Vásárlás előtt mindig nézzük meg a származási országot! Nem mindig a nagy márka jelenti a garantáltan jó minőséget.


Kedves fogyasztók! Gazdaságunk kézzel gondosan válogatott, kíméletesen szárított,  magyar bio fűszerpaprika őrleményt állít elő saját alapanyagból! Így garantáljuk Önök számára a prémium minőséget! A fűszerpaprika mindig is bizalmi termék volt, bízhat bennünk!


Tisztelettel:


Az NG Organic csapata