NG Organic - the new genereation


Az Ng Organic márkanév két családi ökogazdaság összefogásával jött létre. Küldetésünk, példát mutatni, célt és lendületet adni a fiatal magyar ökotársadalom számára. Több évtizedes tradícióra építve egy új szemléletű gazdálkodási modellt hoztunk létre, melyben harmónikus egyensúlyban van az ősi hagyomány és a modern termesztési technológia. Hivatásunk tradícionális magyar bio élelmiszerek előállítása hazai és nemzetközi piacokra. Fő profilunk a méltán világhírű prémium minőségű magyar bio fűszerpaprika őrlemény előállítása. A tevékenységeink részét képezi a bio fokhagyma termesztése és a kiváló minőségű marhahús előállítása.


Pecznyik Tanya Ökofarm

A Pecznyik családban a gazdálkodás már több mint 100 éves múltra tekint vissza. A család több generáció óta foglalkozik mezőgazdasággal. Az államosítás okozta törés után 1996-ban kezdődött újra a gazdaság története.

Tanyánk a Kiskunsági Nemzeti Park közvetlen közelében Páhi község határában helyezkedik el, ezért a kezdetek óta arra törekszünk, hogy a környezettudatos, fenntartható és természet közeli életformát kövessük. A család környezet-, és vidékszeretetét tükrözi, hogy mára már a teljes területen ellenőrzött ökológiai gazdálkodást folytatunk.

Jelenleg mintegy 65 ha területen folyik termelés. A terület adottságai mind a növénytermesztés mind az állattartás számára megfelelőek. A tevékenységi körünkbe tartozik az extenzív gyepgazdálkodás és az erre épülő húsmarha tartás. A szántóterületeken részben az állatállomány takarmányát termeljük meg, részben pedig kertészeti kultúrákat termesztünk. Ennek két fő ága a bio fokhagyma és a bio fűszerpaprika termesztése.

Gazdaságunk törekszik arra, hogy a természetes rendszerek sajátosságai szerint, de legalább annak mintájára épüljön fel. Ennek részeként a helyi forrásokat használjuk fel, törekszünk arra, hogy a növénytermesztési, állattenyésztési melléktermékek visszaforgatásával bezárjuk az anyag- és energiaáramlási kört; ez egyúttal csökkenti a környezetet terhelő hulladékok mennyiségét is. A növénytermesztésben, a talajélet fenntartására és javítására, a szervesanyagok folyamatos pótlására fektetünk nagy hangsúlyt. A tápanyag utánpótlásra a komposztált szerves trágyán felül baktérium trágyákat és zöldtrágya növények termesztését használjuk. A növényvédelmi kezelések esetében a biológia növényvédelem eljárásait alkalmazzuk. Szelektív, a hasznos élő szervezeteket kímélő eljárásokat részesítjük előnyben. Így tudtuk azt elérni, hogy mára már gazdaságunk szinte minden területén beállt az egészséges ökológiai egyensúly.

Kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy a termeléstől kezdődően a feldolgozáson át a csomagolásig mindent egy kézben tartsunk. Így tudjuk elérni azt, hogy magas hozzáadott értékkel kiváló minőségű bio élelmiszert tudunk előállítani.


 Tisztelettel: 

                            Pecznyik Béla

környezetgazdálkodási agrármérnök, növényorvos